Serradet de Sant Antoni
Prats de Lluçanès

Segle XX
    Salvador Valeri Pupurull
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Maria del Agua Cortés Elía - Marta Bertran Armadans OPC Diputació de Barcelona

La finca, formada per la casa i el jardí, està delimitada per una tanca d’obra, on hi ha la porta d’accés al recinte. A banda i banda d’aquesta porta d’accés, hi ha dos plafons de ceràmica que indiquen el nom de la casa “Serradet de Sant Antoni” amb lletres blaves sobre fons blanc.

El conjunt està ubicat en una elevació de terreny, a la part alta de la qual, s’hi situa la casa. A l’edifici principal s’hi arriba a través d’una escalinata que discorre a banda i banda d’una font amb un estany, on hi ha un plafó ceràmic signat per L. Bru (vegeu la fitxa 08171 - 185 per la descripció d’aquest element).

La casa es va construir durant la segona meitat de la dècada dels anys 40 del segle XX, seguint l’estructura característica de les masies. Es tracta d’un edifici de planta basilical que consta de planta baixa, pis i golfes. Al laterals s’hi han adossat dos volums de dos pisos amb galeries d’arcs rebaixats.

La façana principal està distribuïda amb un cos central, més elevat que els laterals i cobert amb una teulada de teula àrab a dues aigües, i els cossos laterals coberts amb una teulada de teula àrab a un vessant. Tant les diferents obertures, com la part baixa i els laterals de la façana, estan emmarcats amb pedra bisellada.

La planta baixa està centrada per un portal i dues finestres obertes en arc de mig punt, disposades simètricament. El primer pis és centrat per un balcó i dues finestres rectangulars a banda i banda. A la llinda del balcó s’hi observa la inscripció: “Lluís Valeri 1948”. Al centre de les golfes hi ha tres arcs arrenglerats sostinguts per pilastres i dues petites obertures rectangulars a cada costat. A la part superior de la façana, just per damunt dels tres arcs arrenglerats, hi ha un petit òcul cec. L’acabat de la façana és arrebossat.

Cal destacar el plafó de rajola decorativa situat per damunt del balcó del primer pis. Es tracta d’una representació de Sant Antoni de Pàdua, representat tonsurat i amb l’hàbit de monjo franciscà, que sosté amb una mà el lliri i amb l’altra, el nen Jesús.

Tot i que actualment aquesta finca es coneix com el Serradet de Sant Antoni, antigament rebia el nom de la Torre Valeri, ja que va ser construïda per aquesta família.

El Serradet de Sant Antoni també és conegut com la Torre del Valeri perquè la va fer construir en Lluís Valeri i Sahís (1891-1971), polític i advocat barceloní, com a residència d'estiueig.

Apareix referida com a obra de l'arquitecte Salvador Valeri Pupurull de l'any 1946 (Cantallops i Valeri, Ll. 1966). Sembla que es degué construir aproximadament entre aquesta data i el 1948, any que apareix inscrit a la llinda del balcó del primer pis juntament amb el nom de Lluís Valeri.

CANTALLOPS I VALERI, Ll. «Salvador Valeri i Pupurull, 1873-1954». Cuadernos de arquitectura, [en línia], 1966, Núm. 63, p. 15-19. https://raco.cat/index.php/CuadernosArquitectura/article/view/110037 [Consulta: 23-12-2021].

VILA, LL. Prats de Lluçanès, Una llambregada, Prats de Lluçanès: Cal Siller, 2020, p. 125.