Plaça del Castell
Copons

Plaça del Castell, 08289
    Al nord del nucli urbà, entre el carrer del Castell i la pujada del Castell

XIX-XXI
    Adriana Geladó Prat

Plaça de planta més o menys rectangular situada a la banda de tramuntana del nucli urbà, en els terrenys que antigament ocupa el castell. La seva planta està conformada per les cases construïdes al seu voltant i compta amb dos accessos: un de situat a la banda de migdia i amb accés des del carrer del Castell, que està situat a una cota més baixa, i el de l'extrem nord-est, amb sortida per la pujada del Castell i que enllaça amb l'antiga carretera d'anar a Calaf. La plaça està pavimentada i les cases que la conformen s'anaren bastint a partir de finals del segle XVIII. Aquestes cases presenten una tipologia constructiva similar: plantes rectangulars, distribuïdes en un i dos pisos i actualment reformades.

La plaça es troba bastida dalt del turó que antigament ocupava el castell de Copons. Actualment, aquestes terres del castell estarien delimitades pel carrer del Mur, el passeig de Sant Magí i la pujada del Castell. Eren terres caracteritzades per una orografia abrupte i gens aprofitable per a l'ús agrícola. A mitjans del segle XVIII, donada l'elevada demanda de sól urbà per l'enriquiment de la població gràcies a la diàspora de negociants coponencs, s'anà conformant l'estructura urbana del nucli i també d'aquesta part del terme. Tot i això tenim notícia que a finals del segle XVIII, l'actual plaça del Castell era un espai buit conegut com l'era vella del Castell. En els darrers temps hi ha hagut algunes intervencions dins del recinte de l'antic castell que han transformat la zona. Marxant pel carreró situat a l'extrem nord-oest de la plaça del Castell existia la plaça del Senyor. Es creu que aquest nom feia referència al lloc on vivia el senyor del castell. Les cases que delimitaven aquesta plaça foren ensorrades després d'un aiguat molt fort, quedant la zona desdibuixada.

CLUB ESCOLAR 3C (1998). "Carrer del Castell". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 5, p. 2. Copons. Plànol urbà / Guia d'interès. Copons: Ajuntament de Copons, 2000. MUÑOZ, Natàlia (2006). "Renoms de Copons: Plaça del Castell". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 19. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 28-29.