Carrer del Castell
Copons

Carrer del Mur-plaça del Castell, 08289
    Al nord del nucli urbà, entre la plaça del Castell i el carrer del Mur

XVIII-XXI
    Adriana Geladó Prat

Carrer de traçat semicircular situat al nord del nucli urbà de la vila. La via enllaça amb la plaça del Castell, al nord, i amb el carrer del Mur, a ponent. A migdia limita amb la Baixada de Sant Jaume. El carrer està pavimentat, sense voreres i presenta un traçat en pendent ascendent esglaonat, que dóna accés a la part superior del turó on hi ha la plaça. El carrer està delimitat per la casa de cal Parés (número 8 del carrer del Mur) a la banda de ponent, i per un seguit de quatre cases situades a la banda de llevant. Aquestes cases presenten una tipologia constructiva similar: plantes rectangulars, distribuïdes en un i dos pisos bastides durant el segle XVIII, tot i que estan reformades.

El carrer es troba bastit a l'extrem de migdia de les terres que antigament ocupava el castell de Copons (actualment, aquestes terres estarien delimitades pel carrer del Mur, el passeig de Sant Magí i la pujada del Castell). Eren terres caracteritzades per una orografia abrupte i gens aprofitable per a l'ús agrícola. Així doncs, a mitjans del segle XVIII, donada l'elevada demanda de sól urbà per l'enriquiment de la població gràcies a la diàspora de negociants coponencs, l'ajuntament "va reanudar els establiments, aturats després de la Guerra de Successió per ordre del Superintendent de Catalunya", i que s'havien iniciat per la banda de Sòl Carrer i del lloc de Vilanova. L'any 1780, "es va establir el darrer solar del carrer del Mur, pel cantó del castell: el beneficiari fou el comerciant Roc Brufau" (Muset 2006: 28). Brufau "va comprar un pati a sota l'Era Vella del Castell (ara plaça del Castell)" (Muset 2006: 31), tot i que anava acompanyat d'una sèrie de requisits imposats per les autoritats locals, amb l'objectiu d'afavorir el trànsit de persones i animals mitjançant l'obertura de carrers i zones de pas: "a sas costas, (la) paret de bals que és enfrente de detràs de la iglésia, en forma de mitja lluna, pujant-la de pedra i de fanch fins al terra", i a deixar 18 pams de carrer "a la part de sol ixent per poder puyar lliurament a l'hera vella" (Muset 2006: 33). Com es pot veure doncs, la construcció de la casa de cal Parés l'any 1782 va contribuir a la consolidació de l'estructura actual del carrer del Castell, així com la del carrer del Mur (Muset 2006: 28-29).

CLUB ESCOLAR 3C (1998). "Carrer del Castell". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 5, p. 2. Copons. Plànol urbà / Guia d'interès. Copons: Ajuntament de Copons, 2000. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 28-33.