Plaça de l'Església
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià Nord - Plaça de l'Església

Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

La plaça de l'Església no és únicament un espai central al voltant del qual s'hi ha aixecat edificis civils i religioses importants en la història de Sant Adrià, sinó que a més conserva bona part de cases particulars que mantenen una tipologia arquitectònica característica d'un moment concret i algun edifici de caràcter cívic i popular, com el Casal de la Dona. També hi ha la rectoria. Just al costat d'aquesta hi trobem dues cases, amb els números 25 i 27 que corresponen a aquesta tipologia de cases de planta rectangular que consten de soterrani, planta baixa i pis. La planta baixa està una mica aixecada i l'accés és a través de la porta situada en un extrem de la façana. Al costat s'obren les finestres. A la planta pis hi trobem la balconada amb dos accessos. Les dues cases tenen la coberta de terrat pla a la catalana.

En un petit turó en el centre d'una gran extensió de camps i boscos, fou on va començar la vida del municipi adrianenc. En aquest antic turó és on es va construir l'Església de Sant Adrià i on van edificar-se les primeres cases. L'Església és un element molt important per a aquesta població, no només perquè fou aquí on consolidà la vida del municipi, sinó perquè en ella s'han reflectit diferents esdeveniments històrics. Durant la seva reconstrucció, i la pavimentació dels carrers del seu voltant, es van descobrir un conjunt de restes humanes del primer i més antic cementiri parroquial de la ciutat. En plena Guerra Civil, l'Església de Sant Adrià i els edificis pròxims, com l'antiga rectoria, s'enderroquen. Durant el primer franquisme es porta a terme la reconstrucció del temple parroquial, iniciant-se les obres a l'entorn de 1943 i finalitzades el 1950. Pel que fa els projectes urbans, el 6 de setembre de 1990 s'inaugurà la remodelació de la Plaça de l'Església, donant com a resultat la consolidació del subsòl, el qual va ser malmès a causa dels refugis construïts durant la Guerra Civil; el clavegueram, que era inexistent fins el moment; i els enderrocs del carrer Nebot. El sector afectat per la remodelació va estar el comprès entre els carrers del Besòs, Nebot i la plaça fins al carrer Major, convertint-se tota la superfície en zona de vianants.