Plaça de l'Església Sant Pere de Riudebitlles

Alt Penedès
Al centre de la Vila
Al centre neuràlgic de la Vila

Coordenades:

41.45396
1.70281
391655
4589965
08232-38
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Medieval
Modern
XI-XX
Bo
Legal
POUM 12/05/2012
Fàcil
Residencial
Pública
Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Pça. De les Eres, 1, 08776 Sant Pere de Riudebitlles
ARQUEOCIÈNCIA - J.M. Huélamo
Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La plaça de l'Església és un espai que presenta forma triangular, amb la hipotenusa corbada en sentit còncau. Va ser el lloc ocupat pel cementiri de la Vila fins el 1864. Durant les obres de pavimentació de la plaça al llarg dels anys 1950, van aparèixer nombroses restes humanes, i una part de les mines subterrànies que la travessaven i de les quals es planteja la seva funció defensiva de la població.

Amb els ajuntaments democràtics es va canviar el nom de plaça. Reverendo Otzet per Església.

En un expedient obert amb ocasió de un plet sobre la propietat de la casa i hort del rector, es dóna a l'any 1822 amb certa precisió la situació del cementiri respecte a la casa rectoral: ".. La casa rectoral con su huerto que se halla edificada (..) en el lado de su iglesia parroquial linda (..) por oriente y mediodía con la calle mayor, a poniente con el cementerio común, y por cierzo con el edificio de su iglesia parroquial.."

PLET (1823) Plet entre l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles i el govern civil per que no sigui subhastada la casa parroquial i l'hort com a bens públics. 15 de gener de 1823. Document exposat a la "Mostra de documents per recupera la nostra Història. Sant Pere de Riudebitlles". TORRENTS, J. (s.d.) Sant Pere de Riudebitlles. Text mecanografiat. Sant Pere de Riudebitlles.