Plaça de l'Església Martorell

Baix Llobregat
Plaça de l'Església

Coordenades:

41.47429
1.92777
410473
4591965
08114-215
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Modern
Contemporani
XI-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos propietaris
Dídac Pàmies Gual. SPAL

El conjunt està format per uns edificis d'habitatges als números 3 i 4, l'església i l'edifici de la Rectoria que té esgrafiats de Jaume Amat a les façanes. El centre de la plaça hi ha quatre grans plàtans.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A2 06 BPU-02.CA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Rep la seva denominació perquè al seu límit nord hi ha la Parròquia de Santa Maria. En aquest indret antigament hi havia el cementiri de la vila. Al 1851 l'alcalde Ramon Bultó i Planes, que tenia una casa a la Plaça, va cedir el Camp de les Pereres, uns terrenys situats al nord de l'església de Santa Margarida, per construir-hi el nou cementiri. Enmig de la plaça s'hi va construir una font pública que va subsistir fins al 1934. Al 1984 el centre d'estudis Martorellencs, sota direcció del Doctor Alfred Mauri i Martí, va realitzar unes excavacions arqueològiques.

PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.