Plaça de les Bruixes
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Al collet que puja al Montpedrós des de Santa Coloma
  Emplaçament
  A mig vessant del Montpedrós
  247

  Coordenades:

  41.3675
  2.00223
  416553
  4580035
  Número de fitxa
  08244 - 106
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Regular
  És una llegenda poc fixada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  El lloc conegut com a Plaça o Pla de les Bruixes reuneix moltes condicions pròpies dels llocs de pas: és una zona emboscada, amb una cruïlla de camins, alhora que un pas de carena i un punt intermig d'ascens al Montpedrós. Aquestes condicions han estat popularment i històrica associades a espais de trànsit entre allò terrenal i allò que és diví o màgic.
  El topònim, que trobem en altres contrades de Catalunya (com a suposat lloc de trobada de bruixes), porta associada en aquest cas una llegenda de la qual no estan fixats ni l'origen ni el relat exacte. El fil argumental explicaria com la Coloma, filla del senyor del Castellnou de Cervelló, és forçada a casar-se amb un home que no estima. Quan intenta desdir-se'n, els seus germans l'assassinen tallant-li el cap, que baixa rodolant fins la Plaça de les Bruixes.

  També conegut com a Pla de les Bruixes. Al collet entre Can Gallina (Torrelles) i Can Via. Hi conflueixen el camí de Can Cartró a Sant Antoni i el que puja de Can Gallina i va cap a Santa Coloma.