Plaça 25 de setembre Martorell

Baix Llobregat
Plaça 25 de setembre

Coordenades:

41.47245
1.92798
410488
4591760
08114-210
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos propietaris
Dídac Pàmies Gual. SPAL

La plaça està delimitada per una tanca al carrer de la Muntanya, les façanes posteriors del edificis situats als números 32 i 32a (La Torre de l'Àngel i seva Masoveria) i 34 del carrer Vistalegre, les escales que donen accés a aquest carrer situades en un extrem i altres edificis que acaben de definir el perímetre de l'espai. A la plaça hi ha vegetació formada per arbres joves i arbustos baixos.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A2 01 BPU-03.CA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El nom de la plaça evoca l'aiguat que va patir Martorell el 25 de Setembre de 1962. Després de patir la pluja durant tot el dia, que va deixar caure 200 litres per metre quadrat, el Llobregat es va desbordar entre les 22 i les 23 hores. El nucli antic va patir un allau d'aigua, pedres i fang que va afectar especialment al barri de Rosanes i al carrer Pere Puig d'on es van esfondrar algunes cases provocant víctimes mortals; entre les que es troben les germanes Maestre. L'actual plaça és en el lloc que havien ocupat els edificis destruïts. Amb anterioritat a la construcció de les cases destruïdes l'indret era conegut per la Muntanyeta de l'Era on hi havia hagut el dipòsit d'aigua de Ramon Bultó i Planes, llavors propietari dels terrenys.

PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.