Pla de la Serra Lluçà

Osona
Sector central del terme municipal
A 2600 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'900

Coordenades:

42.06676
2.0334
420032
4657641
08109-34
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad: 08108A013000100000BY
Jordi Compte i Marta Homs

El Pla de la Serra està situada en un punt elevat al sud-est del Puig Martorell, al sud-est de ca l'Apedaçat i al sud del Collet d'en Roca.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb les cantonades diferenciades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, mostra una disposició d'obertures simètrica. A nivell de planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada al centre i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta.
La façana est conté únicament una finestra emmarcada amb maó i llinda de pedra a nivell de primer pis.
La façana nord es troba a escassos metres d'un important desnivell i està coberta parcialment d'heura. A nivell de planta baixa hi ha una petita estructura d'obra adossada a la part esquerre i una finestra petita emmarcada amb maó. A nivell de primer pis no hi ha obertures.
La façana oest conté una finestra emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa i al primer pis, una finestra emmarcada amb maó i una estructura d'obra vista adossada, l'antiga comuna.
Uns metres al nord-oest de la masia hi ha una balma de notables dimensions amb una estructura d'obra vista adossada a l'interior i nombrosos murs parcialment enrunats a bona part de la balma.

El Pla de la Serra es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.
Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.