Pla de Cal Xombo
Mediona

L'activitat agrícola l'ha malmès.
    Fitxa PAP067 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    3975 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Durant els treballs de prospecció  en superfície d’aquesta zona es van recuperar restes de cultura material de diversa cronologia.

Per una banda hi ha restes d’indústria lítica, com ascles de sílex i un aixa polimentada que podrien suggerir l’existència d’un hàbitat durant el neolític.

El segon conjunt de materials són principalment d’època romana incloent alguns fragments informes de ceràmica ibèrica. Principalment es tracta de ceràmica comuna però en destaquen alguns fragments de dolia i un molí, que indiquen una ocupació, tal vegada un assentament tipus vil.la a la zona.

Per últim destaca les ceràmiques de cronologia moderna, amb un ventall ampli entre els segles XVII i XIX. Aquest tipus de material és abundant a la zona i cal associar-lo a la intensa activitat agrícola del territori, amb una ampli ventall de masos i barraques de vinya en un entorn proper.

El jaciment fou descobert el 1984 per Josep Gallart i Romeu membre de l’associació d’estudis científics i culturals de Mediona.