Veinat de Can Xombo
Mediona

Al nord del nucli de Sant Joan de Mediona i a l’est de la BV-2136
    A llevant de la Serra de Puigfred, entre aquesta i la riera de Mediona.

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Petit veïnat que inclou també un nucli industrial a peu de la carretera BV-2136 composat per una vintena de cases. El nucli té una forma de L amb accés per la part davantera de les edificacions, principalment habitatges entre mitgeres. Entre ells en destaca ca l’Espineta, amb un rellotge de sol. També trobem la casa nova de Cal Moliner, d’estil modernista amb esgrafiats al frontó de la façana on s’hi pot veure les inicials JP i la data 1933.

Sembla que l’origen del seu nom estaria vinculat al renom de qui portava un terreny de la zona, que tot i que es deia Saumell, era conegut com Xombo. Segons el DCVB de Mossèn Alcover: Xon és un crit per cridar o amanyagar els xais. D’aquí el renom del pastor.

El nucli igual que molts altres veïnats del municipi sembla que va sorgir a partir del primer terç del segle XIX amb l’augment de la producció vitícola a causa de la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica.