Pla d'Ardenya
Vallirana

Entre els termes municipals de Vallirana i Begues. Sota el Pla de Claperons

Xarxa natura 2000
    Àrea especial de conservació
    PEIN pel Decret 328/1992, de 14 de desembre
    Adriana Geladó Prat

Pla situat a la banda de migdia del terme municipal de Vallirana i delimitat pel Pla de Claperons al nord, per la Serra del Mas a llevant, pel terme municipal de Begues a migdia i pel Pla de Sots d'Ossos i pel fondo d'en Montané a ponent. Les seves dimensions aproximades són uns dos quilòmetres de longitut per uns 800 metres d'amplada. El pla està constituït pels materials calcàris del Cretaci de formació Triàsica, que caracteritzen el massís del Garraf. La dissolució de les roques calcàries provoca la carstificació, amb formes externes com dolines i formes sota terra com les coves i els avencs. Es tracta d'una gran plana coberta de màquies i pinedes, on s'han localitzat nombrosos avencs i coves. És travessat per l'antic camí que va de Vallirana a Begues i conserva restes estructurals que manifesten l'antiga explotació agrícola de la zona (marges i barraques de pedra seca). La zona era una de les àrees de campeig de l'àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata), tot i que des de l'any 2010 no hi ha indicis de la seva presència dins del terme de Vallirana. També s'hi ha documentat la presència del duc, que desenvolupa la seva cacera a la nit. L'espai està inclòs dins de l'ENP de les Muntanyes de l'Ordal.

Http://www.naturalocal.net (Consulta: 20-06-2017). Http://www.meteovallirana.es (Consulta: 20-06-2017). Http://patrimonicultural.diba.cat (Consulta: 20-06-2017). LLORET PRIETO, Jordi (1979). Catálogo espeleologico del Pla d'Ardenya. Tomo 1. Barcelona. Https://www.scribd.com (Consulta: 20-06-2017). MARGALL, M.; MIRALLES, J. (2016). Diagnosi dels espais lliures-Municipi de Vallirana. Informe tècnic. Barcelona: [Diputació de Barcelona, Inèdit], p. 14-15, 18-19, 32, 40-42. SANZ, Montserrat; BLASCO, Anna; DAURA, Joan (2005). Memòria de les prospeccions arqueològiques: Garraf-Ordal (Baix Llobregat, Garraf). [Barcelona: Inèdit], p. 6.