Creu d'Ardenya
Vallirana

Pla d'Ardenya
    A la banda de llevant del camí vell de Vallirana a Begues, prop del dolmen d'Ardenya

Adriana Geladó Prat

Creu de terme moderna, de ferro, formada per una base de formigó de cos poligonal. En una de les cares es pot llegir la inscripció pintada damunt d'una rajola ceràmica policromada i decorada, "CREU D'ARDENYA". A la part superior del basament hi ha la inscripció de la data "28-01-2001". La creu pròpiament dita és llatina, de ferro, amb marques del repicat i braços cilíndrics (8 cm de diàmetre). El braç vertical de la creu amida 1,50 m i neix de la base de formigó. La part superior està gravada amb els símbols cristians del peix i una creu. El braç horitzontal amida 50 cm i en un dels seus extrems té marcada la data "1883".

L'element està protegit pel Text refós de la normativa urbanística del PGOU del municipi de Begues (desembre de 2007).

La creu marca la partició entre els termes de Vallirana i Begues. El 28 de gener de 2001, l'Associació d'Estudis Beguetans en col·laboració amb l'Associació d'Amics de Vallirana van reparar el basament de la creu, que s'estava esquerdant. La rajola policromada fou instal·lada en aquest moment.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 37-39. Http://patrimonicultural.diba.cat/ (Mapa del Patrimoni Cultural de Begues/Consulta: 23-05-2017). IPA (1988). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Begues. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya [inèdit].