Pintures murals de Santa Anna de Mont-ral
Gurb

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XIII-XIV
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte

Les pintures murals provenen de l'església de Santa Anna de Mont-ral i actualment es troben ubicades a les Galeries d'Estudi del Museu Episcopal de Vic. Es tracta de tres fragments de pintura mural medievals, corresponents als segles XIII i XIV: MEV 8980. Pintura mural: el Calvari Dimensions: 179 x 159 cm. Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. El fragment es troba molt destruït. El fragment representa a Crist a la Creu amb els braços estesos en posició horitzontal i el cap reclinat envoltat per un nimbe crucífer, del qual només queda un petit fragment. Vesteix perizonium. Les cames paral·leles acaben en els peus clavats separadament. A la part superior esquerra del pal transversal que dibuixa la creu, hi ha un personatge masculí inberbe, nimbat; porta túnica vermella i sosté una estrella de vuit puntes, identificada amb el Sol. A l'altra banda, i també a la part superior, hi ha un altre personatge, però ens ha arribat molt destruït. A la part inferior del pal transversal, flanquejant la creu hi ha dues figures, Maria i Joan. La figura de Maria, a la dreta de Crist, porta nimbe i una túnica blava amb un mantell groc. Joan, a l'esquerra de Crist, també porta nimbe, vesteix una túnica vermella i un mantell verd. Les dues figures estan dretes i en actitud de desconhort. Al costat de cada una hi ha el seu nom (S. MARIA, S. IOHS). Emmarca l'escena una sanefa de motius geomètrics, formada per una successió de circumferències que contenen un petit cercle concèntric central i que apareix envoltat de petits punts, seguint un tema ornamental que també es troba a Sant Martí del Brull. La simplicitat de la iconografia fa que el conjunt pictòric sigui pobre. Les figures poc treballades també ho marquen. La pobresa de l'estil també és donada pel tractament del color. La gamma usada és pobra, amb predomini dels vermells, grocs i blaus i delimita les figures una línia gruixuda negra. Tota la composició és regida per una absoluta simetria desenvolupada pels biomis Sol-Lluna, Maria-Joan, centrant l'escena la creu. Inici segle XIII MEV 8981. Pintura mural: Dormició de Maria Dimensions: 100 x 155 cm. Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Dormició de Maria. Maria està estirada damunt d'una espècie de tarima; al costat, dempeus, el seu Fill en actitud de benedicció, acompanyat de dos àngels sostenint candelers. Circa 1350 MEV 8982. Pintura mural: Coronació de Maria i Déu beneïnt Jesús Dimensions: 100 x 180 cm. Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Circa 1350

Les referències de registre d'aquests elements al Museu Episcopal de Vic són: MEV 8980, MEV 8981 i MEV 8982. Fotografia cedida pel Museu Episcopal de Vic.

Les pintures murals de Santa Anna de Mont-ral van ingressar al Museu Episcopal de Vic l'any 1932.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A. Informació facilitada pel Museu Episcopal de Vic.