Pintures murals de Sant Esteve de Granollers
Gurb

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XIII
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte

Les pintures murals provenen de l'església de Sant Esteve de Granollers i actualment es troben ubicades a les Galeries d'Estudi del Museu Episcopal de Vic. Es tracta de dos fragments de pintura mural medievals, de finals del segle XIII: MEV 9703. Pintura mural: la fugida a Egipte Dimensions: 140 x 126 cm Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Representa la fugida d'Egipte. El fragment, molt mutilat conserva encara una part de la figura de sant Josep, mancada del cap, el qual sosté amb la mà esquerra un bastó; va vestit amb una túnica curta de color vermell. El segueix la somera que devia portar la Mare de Déu; apareix la testa de l'animal i una part de les potes, entre les quals es belluga el pollí, molt petit i mancat de tota proporció. El fons de la part inferior és de color vermell. El tema de la fugida d'Egipte és molt freqüent en la pintura romànica, però es difon amb l'estil gòtic. A Catalunya el trobem en els frontals de Cardet i de Lluçà, tots dos participants dels nous corrents del gòtic lineal. Quan a l'estil, el moviment, el predomini lineal i el tractament del vestit de sant Josep porten de manera clara al primer estil de la pintura gòtica, sense que hi puguem trobar cap tipus d'arcaisme. Finals segle XIII MEV 9704. Pintura mural: sant Dimensions: 77 x 132,5 cm Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Correspon a la decoració mural d'una fornícula de l'absis. Representa el bust d'un sant nimbat, sobre un fons vermell·limitat, seguint l'arcuació del a fornícula, per una franja blanca; el nimbe de color groc ressalta entre el vermell del fons i dels cabells del sant, el qual sembla que anava vestit amb túnica groga, damunt la qual hi havia un mantell de color blanc. A l'altura del pit són visibles els dits d'una mà estesa. És una pintura de marcat caràcter popular i de baixa qualitat. El traç i el predomini lineal porten a situar-la dins les primeres mostres de gòtic lineal a Catalunya; no obstant el tractament dels ulls reflecteix encara, de manera arcaitzant, l'estil romànic; no és així els altres traços del rostre. Finals segle XIII

Les referències de registre d'aquests elements al Museu Episcopal de Vic són: MEV 9703 i MEV 9704. Fotografia cedida pel Museu Episcopal de Vic.

Les pintures murals de Sant Esteve de Granollers van ingressar al Museu Episcopal de Vic l'any 1942.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A. Informació facilitada pel Museu Episcopal de Vic.