Pintures del presbiteri de Sant Pere
Perafita

Església de Sant Pere. Plaça de l'Església, 12. Nucli urbà de Perafita. Perafita.

Joaquim Busquets Gruart
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Les pintures del presbiteri de Sant Peres es troben situades a l'església de Sant Pere de Perafita; són unes pintures murals d'estil realista que es concentren en tres blocs relacionats entre ells, i en una socalada amb els 12 apòstols (que tenen una altura de 183 centímetres d'altura) que fa de base de tots tres. El bloc central ocupa la paret del fons del presbiteri i té les mesures següents: 620 centímetres d'amplada i 820 aproximadament d'alçada; amb la paret superior semicircular, es pot dividir en tres escenes, cadascuna d'elles formada per varis panells. L'escena principal, que ocupa la meitat inferior, és una al·legoria a la pau, amb el poble de Déu - homes, dones i nens - alliberant coloms; sobre seu una faixa horitzontal reflexa una visió panoràmica del paisatge de Perafita, amb el Pedraforca al fons. En la part superior hi ha les figures Fe, Esperança i Caritat. Està format per 21 petits plafons.
    Els blocs laterals de 380 centímetres d'amplada i 380 d'alçada estan formats per sis plafons cadascun i representen dos moments religiosos importants a la parròquia: la processó del Remei, a la paret esquerre del presbiteri, i l'aplec de l'ermita del Remei.
    A la base de les tres parets, com a base i nexe d'unió entre blocs, hi ha 12 petits retaules amb 11 apòstols i Sant Pau, amb el nom escrit al nimbe.

Hi ha les següents inscripcions:
    Joaquim Busquets i Gruart 1991-1993, en la base del bloc principal.
    Joaquim Busquets i Gruart 1992, en la base del bloc dret.
    J Busquets i Gruart 93, en la base del bloc esquerre.
    El número registre de la fitxa de les pintures del presbiteri a l'Inventari de Béns artístics del Bisbat de Vic és: BdV. 1058.

Durant el segle XVIII es va construir el temple actual, barroc. El presbiteri estava decorat amb un magnífic retaule, també barroc, desaparegut l'any 1936. L'any 1939 es va fer un nou presbiteri decorat a l'estil propi de l'època. Després del Concili Vaticà II, es va renovar per adequar-lo a la renovació litúrgica. Finalment l'any 1993 s'acabà la nova decoració.

FONT, Dani (1996). Inventari de béns artístics del bisbat de Vic (inèdit).
    Catàleg. Joaquim Busquets i Gruart. Pintures del presbiteri de l'església parroquial de Perafita. 1989-1993.
    Catàleg. Presbiteri i baptisteri de Sant Pere de Perafita. Pintures murals i retaules de Joaquim Busquets i Gruart. 1996.
    Fulletó. Invitació del a nova decoració del temple parroquial de Perafita. 7 de novembre de 1993.