Pica baptismal
La Torre de Claramunt

Església de Sant Joan de la Torre. C/Castell s/n (08789 La Torre de Claramunt)

XVI-XVII
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. C/d'Armenteres, 35. 08980 Sant Feliu de Llobregat.
    Raquel Valdenebro Manrqieu

Pica baptismal tallada en pedra local de travertí situada al baptisteri de l'església parroquia de Sant Joan de la Torre. Es tracta d'una peça monolítica de 1,00 m d'alçada formada per un peu i una base quadrangular. L'alçada de la base i el fust és de 0'62 m d'alçada i la de la pica superior de 0'48 cm de fondària i un diàmetre de 0'65 m. La decoració de la pica es basa en una cenefa situada a la part inferior de la pica que envolta exteriorment el seu diàmetre, on s'aprecia un element en forma de lòbul. El límit superior de la cenefa vé marcat per un regruix en forma de bocell. La part superior de la pica es recreix amb un altre bocell just abans de la vora.

No es tenen dades sobre la fabricació de la pica, però tipològicament es podria correspondre a una pica dels segles XVI-XVII. La tradició oral creu que aquesta pica és la única cosa que es conserva de l'antiga església de Sant Joan de la Torre, anterior a l'edifici actual. Aquesta tradició confirmaria les dates, ja que l'edifi actual és una construcció del segle XVIII.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.