Fons documental de l'Arxiu Diocesà de Barcelona
La Torre de Claramunt

Bisbat de Barcelona. c/Bisbe, 5 (08002 Barcelona)

XVI-XX
    Legal i física
    Llei d'arxius 6/1985 DOG núm.536
    Raquel Valdenebro Manrique

Les esglésies parroquials de Sant Salvador d'Espoia i La Torre de Claramunt pertanyen a l'arxiprestat de Piera-Capellades i Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, però la documentació històrica es troba dipositada a l'Arxiu Diocesà de Barcelona. Torre de Claramunt Sant Salvador Batismes 1868 Comunions 1974 Matrimonis 1868 Defuncions 1968 La Pobla de Claramunt Sant Joan Baptismes 1916 Comunions 1749 Matrimonis 1500 Defuncions 1600

Cal tenir present que aquest arxiu històric es complementa amb l'Arxiu Episcopal de Vic, on es troben dipositats els libres sagramentals de la parròquia de Santa Maria de la Pobla de Claramunt, parròquia de la qual eren sufragànies Sant Salvador de l'Espoia i Sant Joan de la Torre.

L'arxiu Diocesà de Barcelona s'origina al segle X, al voltant de dues sèries documentals: La Mensa Episcopal, que custodiava els documents referents al patrimoni de la mitra i el Registre de Communium o Comuns, quedata del 1303. En aquesta darrera estaria inclosa la documentació del Bisbe i la seva Cúria. Altra sèrie documental important és la documentació sagramental, iniciada a partir del Concili de Trento (1563) que obligava als mossèns de es parròquies a portar un registre actualitzat dels baptismes, matrimonis i defuncions de la seva parròquia. A partir de 1918, s'obliga a les parròquies a enviar una còpia periodicament dels registres sagramentals de cada església. Aquesta possibilitat va permetre el salvament d'informació durant les destrosses de la Guerra Civil, i la realització de noves còpies que seria novament tornades a les parròquies.