Pica (aigüera) situada al mur meridional de la rectoria del Santuari de la Mare de Déu dels Tossals
Capolat

Santuari de la Mare de Déu dels Tossals.

XVI
    Es troba en mal estat, afectada per la vegetació que l'envolta.
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Bloc prismàtic de pedra situat al mur meridional del primer pis de la rectoria. Aquest presenta un buidat de planta rectangular en la seva part superior. Originalment tenia un canaló centrat de sortida d’aigua en forma de V per la part posterior que donava a un bloc de pedra sorrenca allargat, situat sota la pica, amb un canal central que formava voladís per impedir que l’aigua regalimés pel mur. La pica estava encaixada en una fornícula oberta en el mur esmentat, probablement estava flanquejada per dos replans.

Probablement, a principis del segle XX es tapa el canal de sortida de l’aigua amb ciment i es fa un forat adossat a la paret interna de la pica amb una barrina. L’aigua es condueix cap als estables del nivell inferior mitjançant una regata vertical folrada amb fragments de teula contraposats que formaven la conducció del líquid.

Durant els segles XVI - XVII es construeix la rectoria adossada al mur meridional de l’església del Santuari de la Mare de Déu dels Tossals.

CASCANTE, P.: "Memòria de la primera campanya d'intervenció arqueològica portada a terme al santuari de nostra senyora dels Tossals (Capolat - Berguedà). Societat d'Arqueologia del Berguedà SAB (21 juny-11 agost 2006). Nº 7871/(3 vols.)

CASCANTE, P.: "Memòria de la segona campanya d'intervenció arqueològica portada a terme al santuari de nostra senyora dels Tossals (Capolat - Berguedà). Societat d'Arqueologia del Berguedà SAB" Nº 8146 (3 vols.)

CASCANTE, P.: "Informe de la segona campanya d'intervenció arqueològica portada a terme al santuari de nostra senyora dels Tossals (Capolat - Berguedà). Societat d'Arqueologia del Berguedà SAB (15 juliol-31 agost 2007).