Pianola
Sant Martí de Tous

Carrer de les escoles, 15. Nucli urbà.

Accés públic. Prop. Privada. Els Amics de Tous
    Núria Cabañas

La pianola es troba situada a la segona planta de l'edifici. Es tracta d'una variant del piano mecànic que va gaudir d'una gran popularitat. És un instrument en forma de taula rectangular de fusta amb quatre peus de forma arrodonida. Té una coberta que amaga el teclat de la pianola i un faristol.

Aquest objecte es troba ubicat en un edifici municipal cedit per l'Ajuntament de Sant Martí de Tous a l'Associació Amics de Tous, els quals gestionen la Sala Camil Riba, a la planta baixa, i el segon pis. La pianola va ser una donació de Josep Maria Domènech i Fargas, de Cal Bató a l'Associació dels Amics de Tous.

Associació Amics de Tous fou creada l'any 1983 i durant els últims anys s'ha dedicat a recollir, recuperar i emmagatzemar elements dels patrimoni local que els veïns han donat a l'entitat.

Menéndez, F. Xavier. (2015): Informe sobre la col·lecció local de Sant Martí de Tous. Requeriments per la creació d'un equipament museístic. Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona.