Penafel / Penyafel Santa Margarida i els Monjos

  Alt Penedès
  El topònim de Penafel ja determina una zona de referència al municipi
  Al camí que uneix els Monjos amb el nucli de Moja (al terme d'Olèrdola)

  Coordenades:

  41.31675
  1.68365
  389823
  4574756
  08251-4
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  Barroc
  Contemporani
  XIII-XVII
  Bo
  Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Domèstic
  BCIN R-I-51-5692
  si, IPA 1581
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Harpeu, SA C. Trias i Giró, 21. Sta. Margarida i els Monjos
  Tríade scp

  Edifici de grans dimensions situat a pocs metres de la capella de la Mare de Déu de Penafel. És compost de planta baixa, un pis amb finestrals de pedra picada, i golfes sota coberta a quatre vessants. Una galeria d'arquets de mig punt ressegueix tot el perímetre de les golfes sota el ràfec. La façana presenta una composició asimètrica, amb un portal d'arc rebaixat i guardapols enmig, i una porta a la seva dreta oberta a mitja alçada. A sobre d'aquesta, hi ha una fornícula que conté una creu de pedra esculpida amb la Mare de Déu, on es pot llegir amb dificultat una data: 170?. Les cantonades de l'edifici estan fetes amb carreus escairats. L'edificació té alguns annexes amb entrada per un baluard. A la part de la façana que dóna a l'interior hi ha unes gàrgoles cilíndriques i de pedra.

  Documentalment, la casa s'esmenta el segle XIII (1226), tot i que en el segle XII (1131) s'esmenta el nom de "Penna Fedel" en algun document.

  GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.