Penafel / Penyafel
Santa Margarida i els Monjos

National Monument Record
    Domèstic
    Harpeu, SA C. Trias i Giró, 21. Sta. Margarida i els Monjos
    Tríade scp

Edifici de grans dimensions situat a pocs metres de la capella de la Mare de Déu de Penafel. És compost de planta baixa, un pis amb finestrals de pedra picada, i golfes sota coberta a quatre vessants. Una galeria d'arquets de mig punt ressegueix tot el perímetre de les golfes sota el ràfec. La façana presenta una composició asimètrica, amb un portal d'arc rebaixat i guardapols enmig, i una porta a la seva dreta oberta a mitja alçada. A sobre d'aquesta, hi ha una fornícula que conté una creu de pedra esculpida amb la Mare de Déu, on es pot llegir amb dificultat una data: 170?. Les cantonades de l'edifici estan fetes amb carreus escairats. L'edificació té alguns annexes amb entrada per un baluard. A la part de la façana que dóna a l'interior hi ha unes gàrgoles cilíndriques i de pedra.

Documentalment, la casa s'esmenta el segle XIII (1226), tot i que en el segle XII (1131) s'esmenta el nom de "Penna Fedel" en algun document.

GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.