Castell de la Bleda
Santa Margarida i els Monjos

  Alt Penedès
  A l'extrem N del terme
  Emplaçament
  al costat de l'ermita de la Bleda.

  Coordenades:

  41.34445
  1.66111
  387984
  4577860
  Número de fitxa
  08251-5
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Barroc
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Bo
  rehabilitat al segle XX.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN R-I-51-5691
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, IPA 1580
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002400CF87H068
  Autoria de la fitxa
  Tríade scp

  Casa senyorial de planta quadrangular amb planta baixa, un pis i golfes amb cinc obertures: la central d'arc de mig punt i d'arc rebaixat les laterals. Les cantoneres son fetes amb carreus de pedra calcària i al capdamunt merlets de maó en forma esglaonada. Coberta a quatre vessants. Part de les façanes de la part nord i oest són construïdes amb grossos carreus de pedra. Davant la casa hi ha un gran baluard enjardinat i amb sectors d'horta, i una escalinata d'accés a la casa.

  El baluard està molt ben cuidat i la masia està recentment restaurada.

  Documentada des de 1121 com a castell i molí de la Bleda al "Liber Feudorum". Al segle XII són esmentats diversos individus del llinatge Bleda, relacionats amb el "castrum de Ipsa Bleda". A principis del segle XVI la baronia de la Bleda pertanyia als Avinyó - Icard, alhora que titulaven senyors de la torre d'Enveja i castlans de Cubelles. Cap al 1606, la baronia de la Bleda va passar als Vilafranca - Sabastida i, més tard, als Grimau, als Fennández de Córdoba (Comtes de Torralba) al 1690 i als Salvador.

  CATALÀ ROCA, P. (1971). Els castells catalans. Rafael Dalmau. Barcelona. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona. VIRELLA, J. (1968): 'El castell de la Bleda' dins "Butlletí excursionista Agrupació Atalaia." Vilanova i la Geltrú.