Passera de Ca la Fou
Vallbona d'Anoia

Des del carrer Reguerot continuar pel el camí de Ca la Fou fins arribar a la passera.

Filtracions d'aigua que han fet malbé parts dels pilars i trencament en alguns punts de la barana.
    ACA (Agència Catalana de l'Aigua)
    Núria Cabañas

La Passera de vianants de Ca la Fou, situada sobre el riu Anoia, va ser construïda a mitjans del segle XX per accedir a la fàbrica de Ca la Fou des de Vallbona d'Anoia. Es tracta d'una passera sostinguda sobre 10 pilars atalussats a una distància entre si que varia entre els 6 i els 8 metres construïts amb pedra i maons i revestits de formigó. La barana, de formigó armat, està construïda amb petits pilars recolzats sobre els pilars de la passera, un passamà i 11 grans arcs que li fan de suport. La passera mesura 80 metres de longitud per 1 m d'amplada

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 16. EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Anteriorment hi havia una passera a nivell de riu que sovint era superada per les aigües del riu Anoia i fins i tot destruïda. Aquest fet, ocasionava que els treballadors haguessin de canviar el seu recorregut a través del pont de Capellades incrementant notablement el temps de desplaçament. A banda d'això, també implicava un problema en l'arribada de les matèries i en l'expedició del fil produït. Per aquesta raó, es va dur a terme la construcció de la passera per als vianants però que alhora fos prou ampla per passar un carretatge de mercaderies en cas d'emergència.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.