Cal Matalafont
Vallbona d'Anoia

Carrer Raval, 35. Nucli urbà

Núria Cabañas

Cal Matalafont es una casa entre mitgeres situada a la banda nord del carrer del Raval, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici, de planta rectangular, ocupa una superfície de 399m2 repartits en dos volums. Consta de planta baixa, primer i segon pis amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. La façana està revestida i pintada de tonalitat clara. El volum principal hi ha una porta amb una llinda de fusta moderna amb la inscripció de Cal Matalafont, l'any 1696 i un porró i dues finestres. A nivell del primer i segon pis hi ha dues finestres respectivament. Al volum adossat a la paret de ponent hi havia l'antic cup. L'any 1962, durant les obres d'ampliació, s'hi va obrir un portal que actualment és l'accés a l'interior de l'edifici. No obstant, conserva els cairons del terra i les parets. Sobre aquest portal s'hi obren quatre finestres, dues al primer pis i dues més al segon. Durant les obres d'ampliació i remodelació és va construir una nova façana alineada amb al carrer que amaga la façana original, actualment conservada intacte a l'interior de la finca. De l'antiga façana en destaca el portal adovellat d'arc rebaixat.

Cal Matalafont segons una llinda de fusta dataria de l'any 1696 i per tant, formaria part de les edificacions aïllades que van ser absorbides pel nucli urbà en estructurar-se com a tal el carrer del Raval. Aquesta edificació va estar vinculada a inicis del segle XX al cognom Sabaté. Els Sabaté de Cal Matalafont dedicats a l'agricultura.