Passeig Ramon Vall
Navàs

Passeig Ramon Vall. Navàs

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 17.EA. Nivell 4. Ambiental.
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Passeig que s’estén a la part central del de Navàs i que recorre gairebé tot el nucli urbà de nord a sud al llarg dels seus 540 m de llarg. El Passeig i la carretera de Berga són els dos principals eixos que vertebren la trama urbana del poble. Es tracta d’un ampli vial amb una urbanització bàsica i que compta amb un arbrat de plàtans a banda i banda. El Passeig és un dels sectors més representatius de l’eixample de Navàs, urbanitzat a les primeres dècades del segle XX i on hi trobem alguns dels edificis més destacats. Al llarg del seu traçat hi ha instal·lades diverses terrasses de bars i restaurants, i és sempre un dels punts més animats del poble.

L’any 1911 el mestre d’obres Pau Duarri va projectar el primer pla urbanístic de Navàs i va configurar un creixement modern amb carrers amples seguint el model ortogonal. Va preveure que el poble pogués estendre’s a banda i banda de la carretera i de la via del tren. En paral·lel a la carretera va crear un espaiós passeig que fou dedicat al patrici Ramon Vall. El motiu era que la major part dels terrenys per on creixia el poble eren d’aquest propietari, que en va fer donació perquè s’hi poguessin urbanitzar els carrers. L’any 1911 al Passeig hi havia només dues cases construïdes. Entre els anys 1925 i 1936 es van anar edificant cases tant al Passeig com en els carrers que hi confluïen.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Manresa, p. 115-121.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editorial; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 23.