Col·legi Sant Josep
Navàs

Carretera de Viver, 20. Navàs

Antoni Serrahima (arquitecte ampliació 1963)
    Taques d'humitat als edificis auxiliars amb despreniments del revestiment exterior
    Cultural
    Jordi Piñero Subirana

Edifici del Col·legi Sant Josep, que ocupa una illa de cases de l’eixample al sector oest del nucli urbà. Consta d’un conjunt d’edificacions modernes al sector de ponent (de la dècada de 1960 i que adopten una planta en forma de U), més l’edifici de l’antic convent i un cos auxiliar (aixecats als anys 1920 i situats a llevant) amb una amplia zona de patis entremig.

L’edifici central és format per diferents volums que tramen un complex de nivells i espais diversificats, seguint un disseny arquitectònic modern força reeixit. Les façanes nord i oest es caracteritzen per una retícula de panells d’obra calada o gelosies que protegeixen les obertures interiors. La façana principal compta amb una escalinata que salva el desnivell del terreny entremig d’una petita zona amb jardí. L’entrada principal és una gran portalada vidriada, i la resta d’obertures responen a l’ús interior de l’edifici. Els paraments són arrebossats i pintats de color blanc i color terrós, a excepció de la planta baixa de la gelosia, resolta a maó vist.

Pel que fa a la part antiga, l’edifici del primer convent (situat a l’angle sud-est) consisteix en un pavelló de planta rectangular i d’una sola planta, amb una composició que es desenvolupa a partir de finestrals uniformes i regulars protegits per baranes de ferro. En la façana sud hi trobem el portal, avui tapiat. Els paraments són coberta amb un revestiment molt característic d’aquesta època que simula carreus encoixinats. Una mica més al nord hi ha un cos auxiliar aixecat també als anys 1920 i que segueix la mateixa pauta arquitectònica, amb un ritme de finestres enreixades i el mateix tipus d’aplacat.

Les germanes carmelites Missioneres Descalces es van establir a Navàs per assistir en dues necessitats del poble: l’ensenyament dels més petits i l’atenció dels malalts. El 19 de març de 1925 van inaugurar el seu convent, situat a la carretera de Viver. L’any 1927 se’n va fer una ampliació que arribava més amunt pel carrer Santa Eulàlia.

A la dècada de 1960 es va fer una nova ampliació destinada a convent i un nou col·legi que ampliava considerablement la capacitat del centre. Són els edificis que ocupen el sector oest. També es va decidir preparar les noies per al batxillerat. Un primer projecte és del 1962, a càrrec de l’arquitecte Alexandre Tintoré. Però l’any 1963 Antoni Serrahima va realitzar un nou projecte i el setembre s’iniciaren les obres.

L’any 2004 les germanes van traspassar la titularitat del centre a la Fundació Escola Diocesana de Navàs. L’any 2015 el col·legi va celebrar els 90 anys. Un dels actes centrals va ser la conferència que va impartir l’historiador Josep Maria Badia, que havia estat professor del col·legi.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 174.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 58-60.

Anònim (2015). “El col·legi Sant Josep de Navàs celebra 90 anys”, Regió7 (30/03/2015).