Paratge de la font de l'Artiga
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  A la falda del Montpedrós
  Emplaçament
  A la falda del Montpedrós
  139

  Coordenades:

  41.36996
  2.00949
  417164
  4580301
  Número de fitxa
  08244 - 85
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  08244A01100033
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  Zona boscosa caracteritzada per la presència de pi blanc, alzina i roure. Al sotabosc hi creixen el marfull, l'aladern, l'aladern fals, el llentiscle, l'arboç, el galzeran, el bruc, i l'esparreguera, entre altres espècies. La frondositat i relatiu aïllament d'aquest paratge dona cabuda una riquesa faunística notable: s'hi troben l'esquirol comú, el toixó, la guineu, la geneta, el conill, el porc senglar i l'eriçó, a més de diverses aus com la mallerenga cuallarga, el mussol comú, el tudó, la tórtora, el gaig comú, la merla, el pit-roig, el xoriguer, el gamarús i l'òliba, i rèptils com la sargantana, el llangardaix i algunes serps.

  Aquest paratge forma part del "Sender de la Font de l'Artiga i la Roca Dreta", una ruta semicircular senyalitzada que enllaça el nucli antic amb la vessant oriental del Montpedrós.

  Aquesta zona era molt apreciada popularment com a lloc per a fer-hi berenades, especialment per la presència de la font de l'Artiga, actualment perduda. No gaire lluny de la font de l'Artiga hi havia una bassa d'aigua (popularment, la Bassota) on els carboners hi apagaven les brases.