Ca n'Isbert
Santa Coloma de Cervelló

Avinguda del Baix Llobregat, 121
    En una finca limitada per la carretera BV-2002

XIV-XXI
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

El cos principal del mas és de planta basilical, amb altres cossos annexes. La façana principal està orientada vers el sud, i consta de planta baixa, primer pis i golfes.
    Les obertures s'ordenen en base a tres eixos que guarden simetria. A la planta baixa, sobre l'eix central, hi ha la porta d'accés amb arc de mig punt i dovelles. A banda i banda hi ha sengles obertures (enreixades) quadrangulars amb llindes i brancals de pedra vista. Al primer pis hi ha tres balcons amb baranes de fosa, amb brancals i
    llindes de pedra vista com a la planta baixa. A la planta de les golfes hi ha una galeria de tres finestres amb arc rebaixat sobre l'eix central, i un òcul el·líptic a cada banda.
    El cos adossat a la façana nord és de dues plantes, amb coberta de teula ceràmica àrab.
    L'interior de la masia està organitzat a voltant d'un gran espai central distribuidor.
    L'entrada als baixos està pavimentada amb rajola hidràulica, amb el menjador a l'oest i la cuina a l'est, i la sala al pis. Es conserva la cuina amb la campana d'obra. També hi ha na fresquera excavada a la roca a la qual s'accedeix des de l'interior de l'habitatge. Al cos posterior hi ha una premsa de vi.
    El pati de la masia està delimitat per un mur on es troba el portal del barri i tres cossos
    annexos destinats a diferents usos, com garatge i magatzems. Al davant de la masia, a l'altra banda del camí d'accés, hi ha una antiga torre d'aigua construïda amb fàbrica de maó.
    Fora del pati, a ponent, hi ha l'antiga pallissa que actualment s'utilitza per guardar-hi la
    maquinària agrícola.
    A la clau de l'arc de l'entrada i a llindes de les finestres hi ha múltiples inscripcions, que fan referència sobretot a dates de la segona meitat del segle XVIII.

La primera referència documental del cognom Isbert a Santa Coloma de Cervelló data del 1348, possiblement en relació amb la masia Can Salgado (documentada com Mas Isbert el 1391).
    L'actual Ca n'Isbert està citada com a tal per primera vegada l'any 1619. Cinc generacions d'aquesta família hi van viure fins l'any 1748. En les darreries del segle XVIII, la família Cardona va succeir als Esbert en la propietat de la finca. A l'inici del segle XX, el casament de la pubilla dels Cardona amb un Soler fa que sigui aquest cognom el dels propietaris que han arribat fins a l'actualitat.

MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
    PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
    V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.