Can Cartró
Santa Coloma de Cervelló

Al límit entre la urbanització Cesalpina i el terme municipal de Torrelles

XIV-XXI
    No es va poder comprovar.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La masia de Can Cartró es composa de dos cossos juxtaposats en sentit longitudinal, de planta baixa i pis, amb amples diferents, ambdós coberts amb coberta de teula ceràmica àrab a dues aigües. L'accés principal es troba a la façana meridional del cos situat més al sud, a través d'una porta adovellada amb arc de mig punt. Les finestres no tenen ornamentació de cap mena. A la façana sud on hi ha l'accés, hi ha un antic rellotge de sol, tot i que no s'hi ha pogut tenir accés.
    A llevant del cos principal, i a un nivell del terreny més baix que el cos principal de la masia, hi ha un cobert construït amb maçoneria de pedra vista i coberta de plaques de fibrociment.

No es va poder accedir al mas.

El primer document que esmenta aquest mas data del 1318, però sota la denominació de Mas Cogullada. A la primera meitat del segle XVII es van succeir tres famílies en la propietat de la casa després dels Cogullada: els Casas, els Eres i els Cartró, que hi van viure fins l'any 1875. A partir d'aleshores va deixar-la en mans de masovers.

MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
    PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
    V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.