Can Cartró
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Disseminat de Can Cartró
  Emplaçament
  Al límit entre la urbanització Cesalpina i el terme municipal de Torrelles
  264

  Coordenades:

  41.36058
  1.99928
  416298
  4579269
  Número de fitxa
  08244 - 87
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIV-XXI
  No es va poder comprovar.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000700200DF17H
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  La masia de Can Cartró es composa de dos cossos juxtaposats en sentit longitudinal, de planta baixa i pis, amb amples diferents, ambdós coberts amb coberta de teula ceràmica àrab a dues aigües. L'accés principal es troba a la façana meridional del cos situat més al sud, a través d'una porta adovellada amb arc de mig punt. Les finestres no tenen ornamentació de cap mena. A la façana sud on hi ha l'accés, hi ha un antic rellotge de sol, tot i que no s'hi ha pogut tenir accés.
  A llevant del cos principal, i a un nivell del terreny més baix que el cos principal de la masia, hi ha un cobert construït amb maçoneria de pedra vista i coberta de plaques de fibrociment.

  No es va poder accedir al mas.

  El primer document que esmenta aquest mas data del 1318, però sota la denominació de Mas Cogullada. A la primera meitat del segle XVII es van succeir tres famílies en la propietat de la casa després dels Cogullada: els Casas, els Eres i els Cartró, que hi van viure fins l'any 1875. A partir d'aleshores va deixar-la en mans de masovers.

  MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
  PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
  V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.