Can Mallol
Santa Coloma de Cervelló

XVI-XXI
    L'edifici i el seu entorn mostren signes evidents de deteriorament.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La masia consta d'un conjunt d'edificacions agrupades definint un trapezi amb un pati al mig.
    El cos principal tanca el flanc nord-oest del recinte, i ell mateix està format per edificis annexats en diferents èpoques. Aparentment, l'edifici més antic estava disposat en sentit nord-oest-sud-est, però una reforma posterior l'integrà en el cos principal descrit. Aquest, consta de planta baixa i primer pis, amb les obertures repartides en cinc rengles que guarden simetria. A la part central de la planta baixa, davant una escalinata, hi ha una porta d'accés antigament de mig punt i ara estintolada, amb dues finestres també quadrangulars a cada banda. Al primer pis, sobre la porta hi ha una balconada suportada per mènsules i amb dues portes. A cadascun dels seus costats hi ha dues finestres més. La façana està arrebossada i, malgrat haver perdut la policromia, conserva incisions ornamentals i de dates, que la situaria a cavall dels segles XVII i XVIII.
    Entre la resta de cossos que tanquen el pati hi ha coberts, galliners i una gran bassa ornamentada amb una balustrada a l'angle sud-est.
    El pati central, en algun moment, va ser arreglat com a jardí. Així ho indiquen no tan sols la balustrada ceràmica que perfila la bassa, sinó també un paviment de còdols, una font amb nenúfars i un pou amb la maquinària per a l'elevació de l'aigua, un safareig de pedra adossat i un enrajolat que representa la imatge de sant Antoni de Pàdua.

Els primers propietaris dels quals es té notícia són el matrimoni format per Antoni Cases i Elisabet Monner, que posseïen la masia almenys des del 1582, i també el mas Cogullada (Can Cartró) l'any 1600. La nissaga Mallol, que va donar nom a la finca, accedí a la propietat entorn l'any 1637.
    A mitjan segle XVIII, el casament d'una pubilla dels Mallol amb un Mitjans va perpetuar el cognom del segon a la propietat fins el segle XIX, que arribà a mans dels Pascual, actuals propietaris.

MONTPEDRÓS, ANTON DE [mossèn Frederic Martí Albanell, rector de Santa Coloma de Cervelló]. Setembre de 1978 [1933-1934]. Fulls històrics de Santa Coloma de Cervelló. Barcelona: Cassiope.
    V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.

PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.