Can Monner
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Disseminat de Can Monner
  Emplaçament
  En la zona agrícola compresa entre els barris de Can Lluch i de Sant Roc
  71

  Coordenades:

  41.37279
  2.01267
  417433
  4580612
  Número de fitxa
  08244 - 89
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  001800100DF18B
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  La masia de Can Monner és un edifici de planta basilical que consta d'un cos principal,
  altres d'adossats i edificis annexos que tanquen el pati que hi dóna accés. El principal, orientat a sud-est, té una part central de planta baixa i dues plantes a manera de cos torre, flanquejada per dues parts de planta baixa i un sol pis. En aquesta part central hi ha una porta amb brancals i arc de mig punt de dovelles de pedra, l'intradós del qual va ser retallat en algun moment en forma d'arc rebaixat. A la primera planta hi ha un balcó, i a la segona tres finestres amb arc de mig punt fetes amb maó. Els cossos laterals, més baixos, tenen dues finestres a cada planta, amb les mes grans de la planta baixa enreixades.
  A ponent hi ha adossats altres volums de planta baixa i planta pis amb cobertes a dues
  aigües amb teula ceràmica àrab. Tenen un accés des del pati a través d'una porta amb
  llinda de fusta. A la part nord també hi ha altres volums de diferents alçades de les
  mateixes característiques que la resta de les edificacions.
  El pati està delimitat per un mur d'obra i algunes de les edificacions annexes amb les
  ruïnes d'un estable a nord-est. Té un portal amb reixa de ferro on hi ha les inicials JG (Joan Gelabert Tubella); al paviment del pati també hi ha gravades les inicials "JGT".

  Les terres de Can Monner estaven relacionades amb el monestir de Valldonzella (propietari d'una part de la casa de Blancafort, l'actual masia de Can Colomer i pertanyien a Jaume Alegre. L'any 1594 les va establir a Jeroni Monner, que fou qui va donar nom a la casa. Els Monner hi visqueren fins a mitjan segle XIX, quan Josep Gelabert, casat amb Rosa Monner entorn l'any 1815, va fer-se'n càrrec. Al segle XX la propietat acaba passant a la família Pascual, que encara n'és propietària.

  MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
  MONTPEDRÓS, ANTON DE [mossèn Frederic Martí Albanell, rector de Santa Coloma de Cervelló]. Setembre de 1978 [1933-1934]. Fulls històrics de Santa Coloma de Cervelló. Barcelona: Cassiope.
  PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
  V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.