Can Monner
Santa Coloma de Cervelló

En la zona agrícola compresa entre els barris de Can Lluch i de Sant Roc

XVI
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La masia de Can Monner és un edifici de planta basilical que consta d'un cos principal,
    altres d'adossats i edificis annexos que tanquen el pati que hi dóna accés. El principal, orientat a sud-est, té una part central de planta baixa i dues plantes a manera de cos torre, flanquejada per dues parts de planta baixa i un sol pis. En aquesta part central hi ha una porta amb brancals i arc de mig punt de dovelles de pedra, l'intradós del qual va ser retallat en algun moment en forma d'arc rebaixat. A la primera planta hi ha un balcó, i a la segona tres finestres amb arc de mig punt fetes amb maó. Els cossos laterals, més baixos, tenen dues finestres a cada planta, amb les mes grans de la planta baixa enreixades.
    A ponent hi ha adossats altres volums de planta baixa i planta pis amb cobertes a dues
    aigües amb teula ceràmica àrab. Tenen un accés des del pati a través d'una porta amb
    llinda de fusta. A la part nord també hi ha altres volums de diferents alçades de les
    mateixes característiques que la resta de les edificacions.
    El pati està delimitat per un mur d'obra i algunes de les edificacions annexes amb les
    ruïnes d'un estable a nord-est. Té un portal amb reixa de ferro on hi ha les inicials JG (Joan Gelabert Tubella); al paviment del pati també hi ha gravades les inicials "JGT".

Les terres de Can Monner estaven relacionades amb el monestir de Valldonzella (propietari d'una part de la casa de Blancafort, l'actual masia de Can Colomer i pertanyien a Jaume Alegre. L'any 1594 les va establir a Jeroni Monner, que fou qui va donar nom a la casa. Els Monner hi visqueren fins a mitjan segle XIX, quan Josep Gelabert, casat amb Rosa Monner entorn l'any 1815, va fer-se'n càrrec. Al segle XX la propietat acaba passant a la família Pascual, que encara n'és propietària.

MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
    MONTPEDRÓS, ANTON DE [mossèn Frederic Martí Albanell, rector de Santa Coloma de Cervelló]. Setembre de 1978 [1933-1934]. Fulls històrics de Santa Coloma de Cervelló. Barcelona: Cassiope.
    PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
    V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.