Can Ramon
Santa Coloma de Cervelló

Nucli antic de Santa Coloma de Cervelló

XIV
    Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La masia és un edifici de planta basilical, amb planta baixa, pis i golfes, orientada a sud-est i amb pati al davant. Té un cos central més elevat, amb coberta a dues aigües amb pendent perpendicular a la façana, i dos cossos laterals més baixos amb pendent paral·lel a la façana principal que estan acabades amb teula ceràmica àrab. Aquesta composició només es pot observar a la part posterior des del carrer Àngel Guimerà, ja que la façana principal, que està rematada amb un pendent a dues aigües, és més alta que aquests cossos i n'oculta la seva composició volumètrica.
    Té l'accés a la façana principal, on hi ha un portal amb arc de mig punt i una finestra a cada banda. A la planta pis hi ha tres finestres, cadascuna d'elles sobre una de les obertures de la planta inferior. La central té els brancals i la llinda de pedra amb un escut esculpit i gravada la data de "1632", mentre que les laterals la tenen de maó ceràmic. També hi ha un rellotge de sol. A les golfes només hi ha una obertura sobre l'eix central.
    A la façana posterior les obertures son petites, sense cap criteri compositiu ni
    ornamentació, les finestres dels cos sud tenen brancals i llinda de pedra i que al cos nord hi ha una porta de factura moderna.
    La volumetria que s'observa des de l'exterior remet a un edifici de tres crugies paral·leles, amb entrada a la central dels baixos, i amb sala al capdamunt, una distribució força característica de l'època moderna. A la llinda de la finestra central del pis de la façana principal hi ha gravat un escut i el cognom Mas.

Can Ramon té l'origen en el mas medieval anomenat Pasteller. Els Pasteller estan documentats a Santa Coloma des de 1303. Al segle XVI hi trobem vivint els Mas, que hi continuaran fins a mitjan segle XVIII. Després d'ells, s'hi succeiran els Busquets i els Ventura.

MONJAS MANSO, L. (1995): Santa Coloma de Cervelló a l'Alta Edat Mitjana. Plecs locals d'Història, 2. Santa Coloma de Cervelló: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.
    PADRÓ, J.; RIQUELME, J. (2002): Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.
    SANCHO I BOVÉ, ANNA. Els Soler de la Torre. Una família de la pagesia santboiana a l'Antic Règim. Treball de recerca del curs de doctorat 2002-2004.
    V.A. (2011): Inventari de masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. SPAL, Diputació de Barcelona.