Pallissa de Vilartimó
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 8950 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

La pallissa de Vilartimó es troba situada uns metres al sud de Vilartimó, en un punt elevat dins la vall de la riera de Merlès. Es tracta d'una pallissa de grans dimensions, sobrepassa els 30 metres de llargada, formada per un volum principal de dos nivells bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, conté a l'esquerra un gran portal d'arc de mig punt emmarcat amb pedra treballada que ocupa pràcticament tota l'alçada de l'edifici. Als laterals sobresurten dos blocs de pedra treballada a mode de capitell, a la clau hi ha la data de 1772 inscrita i es troba tancada amb una gran vidriera. La part dreta de la façana conté sis finestres emmarcades amb pedra treballada al nivell inferior i queda completament oberta al nivell superior, amb cinc pilars d'obra vista. La façana est conté únicament una finestra emmarcada amb pedra treballada. La façana nord dóna a un pati que queda delimitat per murs de maçoneria de pedra a est i oest i per la façana principal de la masia al nord. Pròpiament a la façana i al nivell inferior hi ha quatre finestres emmarcades amb maó i unes escales bastides amb maçoneria de pedra i parts d'obra vista que condueix al nivell superior. El nivell superior queda completament obert amb pilars d'obra vista. La part dreta de la façana conté un portal emmarcat amb pedra treballada la nivell inferior i es troba bastida amb obra vista al nivell superior, on no hi ha obertures.