Teuleries del Grau
Lluçà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 250 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 32'400

L'interior d'ambdues teuleries es troba parcialment cobert de runa.
    Jordi Compte i Marta Homs

Les teuleries del Grau estan situades a l'est del Grau i a l'oest de la carretera C-154, uns metres al sud de les roques de Torroella. Es tracta de dues teuleries de dimensions diferents però de tipologia semblant. La teuleria que hi ha als peus de la pista forestal que condueix al Grau és de reduïdes dimensions, amb una planta aproximada de 4 per 6 metres. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra gran amb cantonades delimitades amb carreus treballats i interiorment els murs són d'obra vista. La façana principal, orientada al sud-oest conté una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb obra vista que forma un espai cobert, al fons del qual hi ha una obertura emmarcada amb monòlits de pedra treballada que donava accés a la cambra de combustió, actualment coberta en part de runa. Uns metres al sud-oest hi ha una altra teuleria, en aquest cas de grans dimensions. També està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La façana principal, orientada al sud-oest conté una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb obra vista que forma un espai cobert, al fons del qual hi ha una obertura amb forma d'arc catenari emmarcada amb maó. A banda i banda de la façana hi ha un contrafort adossat. La resta de façanes es troben dominades per petits coberts adossats exceptuant la façana nord-oest, on hi ha unes escales laterals de pedra que condueixen a l'extrem superior. Uns metres al nord d'aquesta teuleria hi ha una bassa, delimitada en part amb murs de maçoneria de pedra. Entre les dues teuleries hi ha la casa coneguda com la Teuleria, on antigament vivia el teuler. Està bastida completament amb murs d'obra vista. A l'extrem est del conjunt hi ha una petita estructura que s'utilitzava per emmagatzemar la calç.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor. La teuleria del Grau va deixar de funcionar a mitjans segle XX.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1998) Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Lluçà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.