Pallissa de la Serra
Perafita

Sector est del terme municipal
    A 950 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 14'100.

Jordi Compte i Marta Homs

La pallissa de la Serra està situada a uns metres del vèrtex sud-est de la masia de la Serra. Es tracta d'un edifici de grans dimensions de planta rectangular format per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions. La façana principal de la pallissa està orientada al nord-oest i presenta 3 portals tapiats dels quals dos estan emmarcats amb brancals i llinda de pedra i un amb maó i llinda de fusta. El portal emmarcat amb pedra de l'esquerra té a la llinda la data inscrita de 1791 i el portal de la dreta hi ha una inscripció il·legible a causa de la forta erosió i el dibuix d'una serra. Al primer pis s'obren dues grans arcades emmarcades amb pedres a plec de llibre, sustentades per un pilar central de maçoneria de pedra. Interiorment hi ha tres pilars més construïts amb murs de maçoneria de pedra.
    A les façanes laterals de la pallissa hi ha coberts adossats. A la façana sud-oest hi ha un contrafort de pedra modern que reforça l'estructura de l'edifici.
    A la façana posterior, sud-est, hi ha una part construïda amb obra vista. Presenta dues petites obertures i un portal tapiat a nivell de planta baixa i un accés i una finestra al primer pis, emmarcats amb maó i llindes de fusta.