Teuleria de la Riera
Perafita

Sector sud del terme municipal
    A 600 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'150.

XIX -XX
    Algunes parts dels murs s'han erosionat i esfondrat.
    Jordi Compte i Marta Homs

La teuleria de la Riera es troba situada uns 350 metres al nord de la masia de la Riera, als peus del camí que condueix de la masia al nucli de Perafita, entre els recs de la Tria i de Santa Margarida. Es tracta d'una estructura de planta rectangular construïda amb murs de maçoneria de pedra amb morter i cantonades diferenciades delimitades amb maó.
    La façana sud-oest presenta una obertura d'arc rebaixat emmarcada amb maó que dóna pas a una paret d'obra vista on hi ha la boca del forn que condueix a la zona de combustió de la teuleria. Davant la façana hi ha un petit mur de pedra que delimita l'entrada; també s'observen dos forats quadrats a cada extrem de la façana, a un nivell superior, que sostenien les bigues d'un antic cobert que avui en dia no es conserva.
    La façana sud-est presenta la seva part esquerra parcialment esfondrada, i a la part dreta una obertura d'arc rebaixat emmarcada amb maó que servia d'accés per enfornar. A mig mur s'hi observen dos forats que sostenien les bigues d'un antic cobert, avui en dia no conservat.
    La façana nord-est presenta un terraplè que permet l'accés a la part superior de la teuleria on hi ha una obertura emmarcada amb maó; tapant aquest accés hi ha posat una gran llosa triangular al davant.
    La façana nord-oest presenta, sobre un desnivell d'uns 2 metres, una rampa lateral construïda amb maçoneria de pedra, que d'esquerra a dreta ocupa tot l'ample de la façana i permet l'accés a la part superior de la teuleria.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Perafita.

La teuleria de la Riera ha estat la teuleria més important de Perafita i va funcionar a ple rendiment fins l'any 1975, quan es va deixar l'activitat. El 1997 es va treure la coberta i des d'aleshores el deteriorament ha estat progressiu. A la teuleria es produïen teules, maons, rajoles i cairons. Les peces que es feien a la teuleria es venien als veïns del poble i servien per arranjar teulades, murs i estructures agropeucàries així com també per a construir ampliacions als edificis.

Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Perafita. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.