Pallissa de cal Bensoi
Saldes

Saldes. Pallissa de Cal Bensoi. Carrer Sant Martí. 08697 SALDES
    Al final del carrer, darrera l'església

IPA núm. 3609.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Construcció rural pròpia de l'Alt Berguedà. Edifici de planta rectangular cobert amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana. La façana és l'element més característic, amb pilar al mig, dos pisos i combinació de pedra a la planta baixa i fusta per als tancaments al primer pis. El pis superior és per emmagatzemar la palla i l'alfals, i la planta baixa pel bestiar. Davant la pallissa queda una era tancada amb mur de pedra a modus de baluard.

És un tipus de pallissa molt usual a la comarca, esquema que moltes vegades es repeteix a les eixides i les golfes de moltes masies ja que és una estructura idònia per emmagatzemar grans i palla. Pròpies del segle XVIII i XIX es repeteixen també al segle XX construïdes amb materials moderna.

Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3609. Generalitat de Catalunya. 1990 (fitxa de conjunt de les pallisses de Saldes).