Antiga mina Clara
Saldes

Al costat de la carretera de Saldes a Gósol.

Es troba en ruïnes.
    Ajuntament de Saldes. Pl. Pedraforca s/n. 08697 SALDES
    Cortés Elía, Mª del Agua

De la mina Clara únicament queden restes d'elements de la instal·lació, alguns murs de la barraca de l'explotació, així com restes d'un antic forn de ciment que havia servit en l'obra. Hi havia un telefèric que comunicava amb Vallcebre i del que restes fragments d'algunes torres.

La mina Clara va ser oberta per Gil Ribera, passant més tard a Carbones y Transportes Cadí S.A. el 1940. Es va explotar entre 1940 i 1944. Els treballadors eren de Saldes, l'Espà i Gósol i també forasters. El dia 10 d'abril de 1944 van perdre la vida 34 persones en una explosió de grisú de la mina que va ser la més important de Catalunya. Les capes de carbó eren verticals, els miners tenien el treball escalonat i s'extreia amb sistema d' esllevissament. El carbó que s'extreia es transportava amb un funicular des de la mina fins a Vallcebre, on hi havia connexió amb la via fèrria.

SOLER, R.; ORIOLA, J. (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berga.