Llegenda de les bruixes del Pedraforca
Saldes

Saldes

Tradició oral
    Cortés Elía, Mª del Agua

Explica la llegenda que en època en que la zona estava dominada pels sarraïns els habitants de Saldes van sentir sorolls una nit, en sortir veieren que sobre la muntanya Pedraforca s'aixecava una impressionant fortalesa poblada per éssers estranys que, aliant-se amb els sarraïns mataven a tir de sageta a un cristià que gosava transitar pel territori dominat pel castell encantat. Els cristians varen demanar ajut a Déu, qui escoltant els seus precs, va enviar a la terra sant Miquel amb un estol d'àngels i, la nit del 31 de desembre de fa més de mil anys, varen construir el castell fent que la muntanya on s'assentava prengués forma de forca, d'aquí el nom. S'explica que l nit del 31 de desembre, la nit de Sant Silvestre, les bruixes es reunien al Pedraforca en record de l'existència d'aquell castell encantat. Des de llavors el Pedraforca és coneguda com la muntanya màgica i es relaciona amb moltes llegendes sobre l'existència de bruixes.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. ARTERO, I. (2001). Pedraforca màgic. Ed. Farell.