Mina Pis Tercer (Pedraforca)
Saldes

Saldes. Mina Carbons Pedraforca, pis Tercer. 08697 SALDES
    Està a la dreta de la carretera de Saldes a Gósol, a la zona de cal Xisquet.

Ajuntament de Saldes. Pl. Pedraforca s/n. 08697 SALDES
    Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta és la boca principal de la mina que s'ha mantingut en explotació fins a l'octubre de 2007. El sistema d'explotació des de l'any 1985 ha estat de sub-nivells descendents, mentre que fins llavors era vertical. Aquest nou sistema va convertit l'explotació en passadissos horitzontals amb un pou d'accés inclinat, permetent la mecanització de l'explotació i la seguretat dels miners. Els treballadors són especialistes en maquinària sofisticada. El minador és la màquina que s'utilitza per gratar el carbó al finals dels túnels. Aquesta mina enllaça amb el nivell segon bis, on hi ha la sortida del carbó.

Carbones Pedraforca S.A. és el propietari de l'explotació que es trobaren terreny municipals. S'explota des del 1982, extreient carbó. Ha estat en funcionament fins l'octubre de 2007.

SOLER, R.; ORIOLA, J. (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berga.