Cal Tresegona
Saldes

Maçaners. Cal Tresegona. Carretera de l'Obaga. 08697 SALDES
    carretera de l'Obaga abans de cal General

Cortés Elía, Mª del Agua

Cal Tresagona és una masia formada per un conjunt d'edificacions, el mas, les pallisses i corts dels animals. Estan disposades formant un rectangle obert per un costat, de manera que queda al centre l'era oberta i els mateixos edificis fan la funció de baluard. El mas és de planta, pis i golfes sota teulada, amb teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Les pallisses segueixen estructura similar, tot i que únicament tenen un pis superior amb la façana principal oberta totalment, tot i que en principis estaria tancada amb taulons de fusta disposats verticalment, seguint les característiques de les pallisses de la zona. Portes i finestres són petites, amb llinda de fusta. No presenta elements decoratius característics.

S'anomena també Cal Massana.

Aquesta casa respon a les característiques dels masos de la zona de muntanya de Saldes construïts al segle XVIII, en l'època d'auge econòmic a la zona amb increment important de població. A mitjans del segle XX la major part dels masos van restar abandonats fins els anys 1990 en que es van tornar a rehabilitar i ocupar com a segona residència amb l'increment del turisme.