Paller de Can Torruella
Bigues i Riells del Fai

Vall Roja. Al costat de l'antic camí de Can Canals.
    Dins del recinte de Can Torruella

XVII-XIX
    Regular
    Es troba en un relatiu bon estat, però degut el seu ús com a cos auxiliar, sense gaire manteniment. Això afecta a l'estat de les bigues dels sostres i als paraments verticals.
    IPA: 21/28392
    Anna Soteras i March

Construcció de planta rectangular, de planta baixa i pis, amb coberta de teula a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal. Està situat en un desnivell del terreny, cosa que facilita l'accés a peu pla al primer pis, des de la feixa situada al darrera.
    L'estructura de bigues i corretges de fusta es recolza en les parets de càrrega de paredat perimetrals i en les pilastres d'obra centrals del primer pis, molt diàfan.
    La planta baixa, que servia per guardar el bestiar, és tancada, amb obertures emmarcades en pedra, molt poc treballada. El primer pis és obert, per facilitar l'assecatge de la collita. L'accés exterior es realitza per una escala de pedra adossada a la façana.
    Podem veure les restes d'un rellotge de sol en la façana principal.

És fruit de la unió de diversos cossos al llarg del temps. Quan es va fer el barri, aquest va incloure el paller dins del recinte, aprofitant-ne les parets.

COMAS, Carme (1985): Cabana Can Torroella. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.