Can Torruella
Bigues i Riells del Fai

XVI-XVIII
    S'hi han anat fent tasques de manteniment
    Normes Subsidiàries 1984
    Anna Soteras i March

Masia de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes; formada per construccions de diverses èpoques.
    Podem distingir una construcció inicial a l'extrem Nord-oest, de planta baixa i pis, actualment ocupada per part de la bodega, on hi ha el cup i bótes de vi, avui sense ús. Aquesta construcció és de parets de carreus de pedra, en filades regulars, deixant buits per a les bastides. Podria ser anterior al segle XIV. Segurament estava unida a una construcció que avui està enrunada, situada al costat sud.
    A continuació hi ha dos cossos probablement del segle XVIII, com indica la data de la llinda d'una de les finestres, el 1704. L'aparell constructiu és de paredat, sense filades regulars. La unió en planta baixa entre aquesta part i l'anterior es fa a través d'un arc de mig punt de pedra. La planta baixa d'aquest cos també està dedicada a bodega.
    Finalment, el cos més modern és de quasi tres alçades, conservant l'escala de pedra renaixentista a l'interior. La porta amb arc de mig punt, les finestres emmarcades amb pedra del primer pis i els esgrafiats que es conserven en la façana són del segle XVIII. També s'hi poden veure les traces d'un rellotge de sol.
    La distribució interior de la planta es va modificar per adaptar-la a les necessitats d'un habitatge actual. Però a la banda esquerra, on hi ha la cuina, encara es pot endevinar mig enrunat, l'antic forn adossat a la façana de fora.
    El conjunt de la casa i el paller estaven envoltats per un mur i dos barris.

Tenia en les seves propietats la Font de la Guilla. Darrera de l'edifici, a tocar del Torrent de Can Canals hi ha un lledoner centenari.
    Dins el recinte del barri hi ha un pou, d'on treuen l'aigua.

Apareix documentat en el fogatge de 1553, habitada per Miquel Parera, alias Torroella. La masia estava dedicada a la vinya i, abans, a l'olivera. També es cuidaven dels boscos i del carboneig.

COMAS, Carme (1985): Can Torroella. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.