Palau Falguera. Carrossa
Sant Feliu de Llobregat

Rococó
    Desconegut
    Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat - 0216901DF2801E
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Carrossa d'origen italià. La seva caixa té forma convexa, i descansa sobre quatre corretges que la subjecten a mitjançant les ballestes respectives. De les quatre rodes, les dues del davant són més petites i s'articulen amb el bastidor a través dels eixos, el davanter dels quals subjecta la giratòria que permet maniobrar del carruatge i sustentar un segon eix s'uneix el pescant des d'on es condueix el vehicle.
    La restauració va permetre recuperar els daurats originals de les motllures i els farratges i també el nacre incrustat en els plafons de la caixa. A més dels motius ornamentals, sanefes i garlandes, que en decoren la carcassa, destaquen alguns elements iconogràfics com l'emblema dels Amat i la Corona del Marquesat representats al blasó de les dues portelles d'accés.

La carrossa que actualment conserva el Palau Falguera, data del segle XVIII. És procedent d'Itàlia i respon a l'estil Lluís XVI. Va arribar a Barcelona l'any 1798 en motiu d'un casament de la família Amat i en nombroses ocasions va ser utilitzada com a carruatge del Santíssim a les processons de Corpus.
    Quan el 1932 va néixer el Museu de les Arts decoratives al Palau de Pedralbes de Barcelona, aquest acollia una col·lecció de carruatges de les cases senyorials barcelonines més distingides, entre les quals s'exhibia la del marquès de Castellbell. Després de la Guerra Civil, Salvador Villalonga va recuperar la carrossa, heretat dels seus avantpassats, i des de llavors s'ha conservat a la finca de can Falguera. La peça va ser restaurada per Frederic d'Oultremont quan va ser adquirida, juntament amb el Palau, per l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. A tall d'anècdota pot comentar-se que la carrossa ha estat participant en els darrers anys a la festa dels Tres Tombs, que se celebra amb motiu de la diada de Sant Antoni Abat. Sortia, però, en anys alterns, ja que requeria d'un tractament costós de la fusta per tal que tingués la flexibilitat suficient per aguantar els tombs. Actualment està en exhibició als espais que havien estat les cavallerisses del palau, a la seva ala nord. Està en una sala petita (poc més gran que la mateixa carrossa) i tancada per tres dels quatre costats. Només és possible observar-la a través del vidre que tanca un dels costats de la peça.

- CAPSIR, Josep; La carrossa del Marquès de Castellbell. Entre la història i la llegenda. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat; Sant Feliu de Llobregat (sense data d'edició)
    - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAmmARTÍ I ROSET, Carme (dir.). El Palau Falguera. Pagesos, mercaders i nobles a Sant Feliu de Llobregat. Segles XVII-XX. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1999. 114 p.