Palanca de Lourdes o del molí d’en Galtés
Castellet i la Gornal

BV-2115 direcció a Vilanova i la Geltrú. Passat el km 7 el primer a la dreta

s. XIX-XX
    Tota la passarel·la inexistent i l’estructura d’obra malmesa.
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

Restes de l’antiga palanca per accedir a l’ermita de Lourdes. Conserva dempeus els dos pilars laterals i una pilastra central, al mig del riu Foix, construïts amb maons i ciment aprofitant una gran roca amb tallamars semicilíndrics. Les restes conservades assoleixen una alçada de 4,20 m.

Antiga Palanca sobre el riu Foix

L’any 1904  apareix citat al Diario de Villanueva y Geltrú: “ Anteayer á causa de una avenida impensada del rio Foix hubieron de pernoctar en la ermita de Lourdes varias persones que habían ido á dicho punto á passar la tarde. La avenida llevóse la palanca que atraviesa el rio y este fué el motivo de quedar sitiados en Lourdes varios romeros”.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

ROVIRA, J. (2018): El riu Foix. El patrimoni natural i cultural del riu a l’entorn del Parc del Foix. Centre Documental del Parc Foix. Santa Margarida i els Monjos.