Molí d’en Galtés
Castellet i la Gornal

BV-2115. Al km 6,5 agafar el camí de la dreta

XIV, XIX-XX
    Un volum molt malmès i un volum restaurat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

El Molí d’en Galtés està format per dos volums independents separats pel camí que porta fins a l’ermita de Lourdes. El volum principal, on hi hauria el molí, està completament restaurat i el volum secundari presenta una condiciones de conservació molt desfavorables. El volum principal està format pel cos principal amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent i dos cossos annexes a diferents alçades amb la coberta a una vessant.  Consta de planta baixa, pis i soterrani. Les obertures són totes d’arc pla i consta de dues portes d’accés.  La planta baixa i pis està reformada coma vivenda i a la sala inferior hi hauria la sala de moles. Segons una imatge de 2018 (ROVIRA, J. ) la sala de moles és una estança de planta rectangular amb la coberta en volta de canó de pedra que acollia dues moles.El volum secundari es una edificació composta de dos cossos adossats de planta quadrangular amb la coberta a una vessant i de planta baixa i pis i un cos adossat per ponent de planta rectangular d’una sola planta. Davant hi hauria un pati tancat per un baluard amb el portal d’accés d’arc pla situat a llevant.

No s'ha pogut accedir a l'interior

Molí actualment reformat com a vivenda. Al segle XVIII fou adquirit per la Josep Galtés de Vilanova i la Geltrú de Bartomeu Coll. Va comprar una part de terra amb la bassa del molí i el molí anomenat d’en Plana. El molí amb el nom ja de Galtés apareix en un llibre de pagament a Sant Pere de Castellet de l’any 1865

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ajuntament de Castellet i la Gornal. Desembre de 2004.

Pla Especial del Catàleg de les Masies i Cases rurals del municipi de Castellet i la Gornal. Text refós – Aprovació definitiva agost de 2014

ROVIRA, J. (2018): El riu Foix. El patrimoni natural i cultural del riu a l’entorn del Parc del Foix. Centre Documental del Parc Foix. Santa Margarida i els Monjos.