Orpinell "Mina"
Mediona

Les estructures estan força deteriorades
    Fitxa PAP072 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4162 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Troballes en superfície en una zona de producció agrícola a la capçalera del Torrent de Mas Bolet. Consisteix en un taller lític en superfície amb una indústria elaborada bàsicament sobre sílex i quars. Es van recuperar diverses peces, ascles amb retocs,  algun denticulat que permeten datar el jaciment vers el neolític final sobretot si es té present el domini de la tècnica laminar i de sílex xiloide.

A banda de la ocupació prehistòrica destaca l’explotació de bauxita que va estar activa fins els anys 50 i de la que encara es conserven restes d’alguna de les boques i algunes construccions fetes pels treballadors. Les restes van ser localitzades durant una visita del cos d'Agents Rurals l'any 2020.

També conegut com mina de Bauxita o Clot dels Llenegalls

L'explotació de la bauxita va ser molt important al municipi durant la primera meitat del segle XX, generant fins i tot una punta de població, assolint els 1000 habitants. L’explotació es va dura a terme de de manera interrompuda entre els anys 30 i 40 però es va esgotar de forma ràpida i s’abandonà vers els 50. L’explotació va ser una de les més importants de Catalunya en aquell moment.

A banda d’aquesta mina, coneguda com Teresita, el municipi en tenia dues més, la de Puigfred, anomenada Neus i la de Montori, coneguda com Agustina.