Oficines Hispano-Suiza i Antic edifici d'Hisenda
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera Laureà Miró, 309

  Coordenades:

  41.38413
  2.0418
  419883
  4581843
  Número de fitxa
  08211 - 245
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Desconegut
  Estat de conservació
  Bo
  Tot i el correcte estat de conservació, l'edifici ha patit diverses modificacions i també una restauració recent.
  Protecció
  Legal
  BCIL (19/10/88)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19199 i 36033 (veure observacions)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0021907DF1892B
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Edifici de considerables dimensions, amb dos façanes vistes, una a la carretera Laureà Miró i l'altre a la Riera de la Salut. És de proporcions de tendència cúbica, amb planta rectangular i culminat en terrat. S'estructura en alçada en planta baixa i dos pisos. Tota la façana té un tractament estucat que imita carreus de pedra seguint una pauta que alterna franges verticals de grans carreus emmarcant les fileres de balcons amb altres carreus de dimensions més petites distribuïts entre elles. En planta baixa presenta actualment dues portes centrals en arc de mig punt flanquejades per sengles portes rectangulars. La planta pis té tres balcons de plataforma rectangular amb el frontal motllurat. Els dos laterals es tanquen amb barana de balustres. El més interessant, el central, havia estat originàriament una tribuna, i encara conserva les columnes de fust cilíndric esveltes, estriades a la part superior, amb base i capitell dòric, que arrencant d'aquest balcó sustenten un altre que es troba al pis superior. La porta que dóna accés a aquest balcó té forma d'arc rebaixat. El segon pis reprodueix l'esquema dels tres balcons, però en aquest cas tots es tanquen amb balustres. El coronament de l'edifici es fa també amb barana de balustres en la que s'intercalen pilastres que s'esdevenen de la continuïtat dels carreus més grans i arrenglerats de la façana.
  El costat que dóna a la Riera de la Salut és més senzill. Segueix també un eix de simetria central que fa que en cadascun dels extrems trobem en planta baixa una porta en arc de mig punt a les que se superposen els balcons amb balustres del primer i el segon pis. Tot el tram que queda al mig d'aquestes estructures presenta galeria de finestres perfectament arrenglerades en vertical i en horitzontal. Aquest sector del parament permet veure les motllures que separen els diferents cossos de la façana i que en la part que dóna a la carretera queden minimitzades per la proximitat que els balcons mantenen entre sí.

  Aquest element figura a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat amb dos números d'inventari i dos denominacions que, en realitat, fan referència al mateix edifici. Així doncs, el trobem ressenyat sota el nom "Edifici oficines Hispano-Suiza" a la carretera Laureà Miró 309, amb el número d'inventari 36033 i essent BCIL (2074) i, per altra banda, apareix també amb el nom "Edifici d'Hisenda", amb l'adreça "Riera de la Salut" i amb el número 19199.

  Aquest edifici havia estat residència de Pere Àlvarez, industrial químic establert a Sant Feliu des del 1899. Ell mateix va cedir-lo per ubicar-hi el Col·legi Model d'Interns, al voltant de 1915. A la dècada dels 40, ja tancada l'escola, l'empresa de fabricació d'estris domèstics d'alumini "Hispano Suiza" va instal·lar-hi les seves oficines, que van funcionar fins al tancament de l'empresa, el 1978. Durant la dècada dels 80 l'edifici va albergar la Delegació d'Hisenda. Després va romandre tancat diversos anys fins que, en l'actualitat, ha estat restaurat per ser la seu d'una residència privada de gent gran.

  -FERRER, Jordi: Sant Feliu de Llobregat. Recull gràfic, 1887-1965. Col·lecció l'Abans, Efadós Editorial, el Papiol, 2001, 650 . -SEGURA, Isabel: Guia de dones de Sant Feliu de Llobregat. Recorreguts històrics. Edicions del Llobregat, Sant Feliu, 2005, 134 p.