Hostal Centro
Sant Feliu de Llobregat

Carretera Laureà Miró, 182-184

Neoclàssic
    Desconegut
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Edifici avui dia cantoner de grans dimensions, fet per l'annexió de diversos cossos. S'estructura en alçada en planta baixa i dos pisos. La planta baixa està força modificada. Actualment té tres façanes, una a la carretera Laureà Miró, una altra al carrer Josep Maria de Molina i el xamfrà. L'edifici original, però, correspondria a la construcció de planta rectangular que es desenvolupa amb el costat llarg a la carretera. Aquí presenta al primer pis una balconada estreta tancada amb barana de ferro forjat. L'element més interessant, però, són les obertures que hi donen accés. Es tracta de tres portes rectangulars amb imposta perimetral i un coronament a base de frontó suportat sobre mènsules de clara inspiració clàssica. Fora del balcó, a banda i banda, hi ha una finestra amb trencaaigües de motllura. Les finestres del pis superior d'aquesta façana, rectangulars i amb imposta perimetral, se succeeixen a trams regulars i les tres que coincideixen en vertical amb les portes del balcó de la primera planta es rematen a la part inferior per una motllura volumètrica que per la seva forma i per la implantació dels balustres prims que protegeixen les finestres recorda la forma d'una lira. Aquesta estructura es desenvolupa fins a tocar de la part superior dels frontons del pis inferior.
    La part alta de l'edifici es resol en aquesta façana amb una senzilla cornisa que fa ràfec suportada sobre mènsules i, per sobre, el parapet del terrat, que a la part central recrea un petit frontó situat entre pilastres i coronat per una motllura molt ostensible. El frontó està decorat amb elements de forma cilíndrica ubicats sobre les pilastres i al centre en posició horitzontal. Al seu interior té una arcuació de petits arcs cecs. Al costat dret d'aquesta estructura hi ha un element afegit, fruit d'una petita ampliació que es va fer a l'edifici als any 70, que desvirtua la imatge original d'aquest acabament de façana.
    La façana que fa xamfrà presenta al primer i al segon pis finestres arrenglerades gairebé quadrades amb decoració perimetral. Las del primer pis estan coronades per una imposta en forma de triangle.
    Finalment, la façana de Josep Maria de Molina té un primer tram que planteja una continuïtat de l'estructura de la façana del xamfrà per acabar amb una tribuna que arrenca del primer pis i mor, amb coberta a tres aigües, per sota de la cornisa que separa la façana del parapet del terrat.

L'edifici es construeix entre els darrers anys del segle XIX i els primers del XX per fer-hi un hostal, propietat de la família Piella. La construcció primigènia tenia façana només a la carretera. A l'espai del xamfrà hi havia hagut el cinema Moderno. També tenim notícies que vers el 1927 estava ocupat per la impremta Ossó, empresa encara ara activa a la ciutat. Posteriorment va haver-hi una adrogueria coneguda amb el nom de Cal Pere Xerraire. Entre els anys 1942 i 1963 hi té la seu l'entitat local Centre Parroquial. Al 1964 és inaugurat com a Hotel Centro, establiment que ocupa l'edifici fins als nostres dies i que als anys 90 aborda la incorporació del xamfrà en el marc d'una operació urbanística.

-FERRER, Jordi: Sant Feliu de Llobregat. Recull gràfic, 1887-1965. Col·lecció l'Abans, Efadós Editorial, el Papiol, 2001, 650 p.