Nucli de Castellfollit del Boix
Castellfollit del Boix

s. XIX-XX
    Residencial - cultural - productiu
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El nucli de Castellfollit del Boix es troba situat a 699 m d’altitud a ponent de l’antic Castell de Castellfollit del Boix. Va néixer a la confluència de diverses vies de comunicació amb el nuclis de Fontanelles, Grevalosa i Maians, entorn de l’actual BV-1081, que actua com a eix distribuïdor entorn el segle XIX. Entre les edificacions en destaca l’església de Santa Maria Pla edificada l’any 1855 o Cal Ferrer, on antigament hi havia hagut una ferreria, Cal Mariano o Cal Sastre. També cal destacar l’actual Centre Cívic, antic Centre d’Agricultors Republicans.

El nucli de Castellfollit del Boix s'estructura entorn l'església de Santa Maria del Pla, edificada a mitjan segle XIX, tot i que hi hauria hagut una edificació anterior al mateix indret.La primitiva església va dependre del monestir de Sant Pere de la Portella, a través del priorat de Sant Pere del Mont. A finals del segle XVII l'església de Santa Maria va passar a dependre de l’església de Sant Pere de Castellfollit.

El nucli es troba situat a ponent de l'antic castell de Castellfollit, citat per primera vegada l'any 967 sota domini de la família Calders, que el tenia en alou dels vescomtes d’Osona. A partir del segle XIII va passar sota domini dels senyors d’Òdena, domini que va perdurar fins el segle XVI, quan va passar als administradors de l’Hospital General de Barcelona, que van conservar el domini fins a l’abolició dels drets jurisdiccionals a principis del segle XIX. Porp del castell també hi ha l'església de Sant Pere, d’estil romànic construït al segle XI i el qual va partir modificacions al segle XIII i XVII.

A partir de l'any 1836 els nuclis Castellfollit del Boix i Maians junt amb el disseminat de Grevalosa van agregar-se formant un únic terme muncipal, Castellfollit del Boix.

AAVV. (1982): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. El Bages, El Berguedà, El Solsonès. Vol 2. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

GINESTA, S. (1987): La comarca del Bages. Cavall Bernat, 14. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.